Peringatan bersama....

"Wahai anakku, Jauhilah olehmu sifat malas dan banyak mengeluh, kerana sesungguhnya kedua-dua sifat tersebut merupakan kunci dari segala keburukan.

Sesungguhnya jika engkau malas, maka engkau tidak akan mampu melaksanakan kewajibanmu.

Dan jika engkau banyak mengeluh, maka engkau tidak akan sabar dalam melaksanakan kewajibanmu."

(Muhammad bin 'Ali bin al-Husain bin 'Ali bin Abi Thalib)

30 June 2013

Improvisasi ?

Ok, 'Penambahbaikan'.. 
Lebih kepada muhasabah diri..
Sebelum ini selalu mencari 'diri yang hilang', entah sejak bila, ada satu bahagian dalam diri ini yang dahulunya pernah membahagiakan kini kurang serinya..
Membaca, mendengar, melihat, menafsir..
Rupa-rupanya terlalu sibuk mencari sebelum sibuk mengaplikasi..
Seperti sudah mengumpul banyak bahan masakan tapi tak masak-masak pun..
Mendapat banyak, memberi kurang ---> memang satu kerugian..
dan..
Hobi pun banyak yang ditinggalkan, kecuali membaca..
Ya, jika dahulunya suka melukis dan menulis tanpa perlu fikir banyak..
Padahal perkara sedikit yang boleh dimanfaatkan itu tetap elok selagimana syariat terjaga, dan PENTING agar tidak mengganggu keutamaan..
Bila dilihat kembali, hobi yang lain lebih kepada memberi (uh..walau tak umph mana) & membaca adalah lebih kepada kefahaman diri, MELAINKAN jika kita menyampaikannya kembali..
Dalam kesempatan sebelum mendapat kerja tetap ini, memang perlu dimanfaatkan sebaiknya bersama keluarga, berkhidmat penuh kasih sayang, pada masa yang sama cuba untuk penuhi kehendak diri agar tinggi potensi untuk memberi..
Mode : Pulun tugasan mak & bersedia apa yang patut.. Persiapan untuk hari akhirat..uhukk..
Pada masa yang sama cuba untuk selesaikan apa tujuan utama blog ini dibuat, ya, masih ada episod penulisan kerjalapangan yang ditangguh. Do'akan ya..
Lukisan lama, 20 Julai 2012.. Namun situasi tersebut akan senantiasa dimuhasabah. Menangis itu perlu tapi jangan selalu! Muhasabahlah namun perlu terus bangkit berubah selepas itu, ya, muhasabah untuk berubah, bukan terus pasrah.
"Dan Dialah yang menjadikan bumi terbentang luas dan menjadikan padanya gunung-ganang (terdiri kukuh) serta sungai-sungai (yang mengalir) dan dari tiap-tiap jenis buah-buahan, Dia jadikan padanya pasangan: Dua-dua. Dia juga melindungi siang dengan malam silih berganti. Sesungguhnya semuanya itu mengandungi tanda-tanda kekuasaan Allah bagi kaum yang (mahu) berfikir." [Surah Ar-Ra'd, Ayat 3]

Sentiasa BERFIKIR.. Baiklah, nafas baru -Yosh!- InsyaAllah moga semua urusan dipermudahkan dengan cara yang Allah redha, untuk kalian dan untukku!"

No comments: