Peringatan bersama....

"Wahai anakku, Jauhilah olehmu sifat malas dan banyak mengeluh, kerana sesungguhnya kedua-dua sifat tersebut merupakan kunci dari segala keburukan.

Sesungguhnya jika engkau malas, maka engkau tidak akan mampu melaksanakan kewajibanmu.

Dan jika engkau banyak mengeluh, maka engkau tidak akan sabar dalam melaksanakan kewajibanmu."

(Muhammad bin 'Ali bin al-Husain bin 'Ali bin Abi Thalib)

22 April 2013

Resah Seorang Rakyat (2) - Hijrah Positif

Seringkali rakyat dimomokkan dengan kehancuran, keganasan, dan kehilangan perpaduan malahan agama jika berlaku pertukaran kepimpinan negara.. 
Seolah-olah tidak memahami peranan pilihan raya dan cara pertukaran *kuasa (uii, *amanah tu, bukan power nak main rebut & tindas orang -- macam kebiasaan penjahat filem & kartun)..
Seolah-olah pihak yang bertanding adalah komunis dan penjajah dari luar negara..
Baik, mungkin jadi begitu kerana belum pernah merasai pertukaran/penambahbaikan corak pemerintahan..
Mungkin kerana belum mengenali peribadi pemimpin pihak lain dari sumber yang sohih..
Mungkin tidak faham apa yang perlu diubah? (kerana kurang faham hukum-hakam & ke*amanan sebenar)..
*Aman fizikal boleh nampak, aman dari sudut hak hanya yang dizalimi merasainya, manakala kita yang memahaminya perlu membantu saudara kita jua, paling kurang pun sokongan + do'a..
Mungkin kerana takut dengan imej Islam yang dibawa (lantaran salah faham mengenai Islam & perlaksanaannya)..
Mungkin berpunca daripada salah faham antara ILMU dan MAKLUMAT?
-->*Tidak semua maklumat adalah ilmu, kerana ILMU adalah maklumat yang MEMBERI MAKNA

Dalam badai kecelaruan yang melanda, hamba yang kejahilan bidang ini terbatas untuk terus bersuara, hanya Allah yang mengetahui segala-galanya!
Persaingan yang sihat, memang memerlukan perincian ADAB bagi setiap orang yang terlibat..
Ada sebahagian pemimpin yang bagus menjalankan amanah tanpa perlu publisiti, ada sebahagian penyokong pula yang 'main kotor'.. begitulah ada vice-versa selagimana ada orang yang belum amanah dalam tugasnya..

Pemimpin yang berILMU dan berAKHLAK akan memerintah dengan amanah dan integriti, bijak menangani masalah & fitnah..
Pemimpin Muslim yang berIMAN & berTAQWA akan meRASA Allah sentiasa melihat apa yang dilakukannya (jadi dia tidak akan menyalahgunakan kuasa yang diberi), menyedari + menunaikan amanah yang digalas mengikut syariat, menjaga tingkah-laku & tutur katanya, menjaga kebajikan semua rakyat -baik yang muslim atau non-muslim..
Apa yang BAIK SEDIA ADA sudah tentu akan DITERUSKAN, yang pincang pula akan diperbaiki..
Adakah ciri-ciri tersebut membawa kepada kehancuran negara?
Kerana sayangkan agama, bangsa dan negara inilah kita perlu HIJRAH ke arah yang lebih baik,
Maka InsyaAllah - Mujahadah + Istiqamah!
*Jom 'Repair' Hati, 'Update' Ilmu, 'Upgrade' Iman, 'Apply' Akhlak, 'Share' Kebaikan. Moga Allah Redha kita semua & selamatkan kita dari kejahilan... T_T

*Tapislah berita dengan ILMU, lebih-lebih lagi apabila media arus perdana dikuasai sebelah pihak sahaja.. Tak mungkin mereka akan siarkan keburukan mereka sendiri, sudah tentu akan didiamkan walaupun terpaksa memfitnah pihak lain.

Allah, selamatkan kami semua daripada segala fitnah & kemungkaran, serta azab api neraka.. sinarilah hati kami dengan cahaya kebenaran agar dapat membezakan antara yang haq & bathil..

Bulan...mengingatkanku kepada keindahan Baginda Rasulullah ﷺ, kehebatan peribadi dan kepimpinannya, juga mengingatkanku kepada pilihan hatiku.. Menuju Mardhatillah-!

"Tuntutlah ilmu sebelum ilmu itu diangkat. Ilmu diangkat dengan meninggalnya para ulama. Orang yang berilmu dan orang yang menuntut ilmu memiliki kedudukan yang sama dalam hal pahala. Sesungguhnya manusia itu hanya ada dua, orang yang berilmu dan orang yang menuntut ilmu. Dan tidak ada kebaikan pada diri manusia yang selainnya."
(Abu Darda')


"Sesungguhnya Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang berhak menerimanya) dan apabila kamu menjalankan hukum di antara manusia, (Allah menyuruh) kamu menghukum dengan adil. Sesungguhnya Allah dengan (suruhanNya) itu memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepada kamu. Sesungguhnya Allah sentiasa Mendengar, lagi sentiasa Melihat." ~Surah An-Nisa', Ayat 58~

No comments: