Peringatan bersama....

"Wahai anakku, Jauhilah olehmu sifat malas dan banyak mengeluh, kerana sesungguhnya kedua-dua sifat tersebut merupakan kunci dari segala keburukan.

Sesungguhnya jika engkau malas, maka engkau tidak akan mampu melaksanakan kewajibanmu.

Dan jika engkau banyak mengeluh, maka engkau tidak akan sabar dalam melaksanakan kewajibanmu."

(Muhammad bin 'Ali bin al-Husain bin 'Ali bin Abi Thalib)

10 June 2010

Jihad Boikot

Setelah sekian lama bersembunyi di sebalik tabir, pemilik tangan yang tidak berbisa menulis ini hanya ingin berkongsi beberapa perkara, buat insan2 yang sudi membaca, sebagai peringatan bersama..

Seketul tajuk.. yang maknanya dapat memberi impak yang besar. Ya, pasti ramai yang telah sedia maklum mengenai pemboikotan barangan keluaran Yahudi.. Berikutan peristiwa yang berlaku terhadap umat kita, umat Islam di Palestin terutamanya sejak dahulu lagi. Ada pelbagai cara untuk membantah tindakan Israel, namun tidak semua mampu melakukan kesemua cara tersebut. Tetapi apa yang pasti semua mampu untuk memboikot produk mereka, kan3x ? :)

Bagi yang telah TERbeli produk2 tersebut (termasukla diri ini), usah terus membuangnya, nanti membazir pulak. Kalau dah tak ada jenama lain masa tu / yang itu sahaja yang tidak memberi mudarat ++ terdesak nak guna masa tu gak, itu terpulang, Allah Maha Mengetahui akan keadaan & niat setiap hambaNya. Jika produk itu bersifat elektronik (komputer, telefon bimbit, etc), kita gunakannya sebaik mungkin dalam usaha untuk menjatuhkan kaum Yahudi kembali melalui buatan mereka sendiri. Cuma untuk pembelian seterusnya kita beralihlah pada produk2 keluaran muslim / bumiputera & memajukan lagi industri ini untuk generasi kini & akan datang, InsyaAllah..

Perkara 1 :

Berikut antara Produk A.S yang diboikot oleh para Ulama' (sumber buku di bawah) :
PEPSI, COCA COLA, PIZZA HUT, KFC, MC DONALD, FORD, CHEVROLET, ENERGIZER, MOTOROLA, NIKE, ADIDAS, DONNA KARAN (DKNY), LEVI'S, RALPH LAUREN
Produk2 lain (ulangtayang link PPIM'08 punya) : klik sini

Ini antara buku yang patut dimiliki oleh semua, berharga RM20 (untuk keterangan lanjut, klik pada gambar).

Ada 1 lagi buku yang berkaitan & kupasannya lebih terperinci, tajuknya "Fobia Yahudi dan Barat Terhadap Islam" (RM22), keluaran Al-Hidayah, oleh Haji Husseiny bin Zambery (diedit oleh Dr. Mohd. Puzhi bin Usop) -- tak dapat imej, masih baru dalam pasaran --

Ini antara Cebisan Sajak & Puisi Palestin yang disalin dari buku 1 diatas, diedit dalam bentuk perenggan (err.. maaf.. nak jimatkan space & memudahkan pembacaan -- panjang sangat) ;

Tajuk : JIHAD BOIKOT

Wahai saudaraku, Tahukah kamu semua? Yahudi itu tidak sekuat mana, Ia bangsa pengecut, Hatinya amat penakut, Dibongkar Allah dalam al-Quran, Jihadmu cukup menggentarkan.

Namun, Hari ini ia berkuasa, Kenapa? Kerana ia kaya-raya, Produknya menguasai dunia, Ditaja pula kuasa besar Amerika, Bantuan berjuta dolar, Bebas memiliki senjata.

Saudaraku, Kamu membeli produk Yahudi, Kamu menyokong mereka, Kamu memberikan mereka dolar, Kamu memberikan mereka kekuatan, Dengan rasa bangga, Tanpa rasa bersalah.

Kamu mencipta seribu alasan, Kau akan lapar, Kau akan kebulur, Kau tidak maju, Kau akan susah, Kau hilang pekerjaan, Tanpa produk mereka, Cukuplah!

Kau beralasan lagi, KFC tak sokong Yahudi, Nestle tak ada kaitan, Mudahnya kau percaya, Pada diayah mereka, Tanpa sebarang siasatan, Tidakkah kau lebih percaya, Pada fatwa para ulama, Yang berhukum dengan kajian, Cukuplah!

Inilah jihad saudaraku, Tiada jihad tanpa pengorbanan, Tiada jihad tanpa kesusahan, Usah bergantung pada produk Yahudi, Bangkitlah berdikari, Buktikan produk Muslim lebih berkualiti.

Ingatlah hari kebangkitan, Allah pasti menyoal, Di mana perjuangan kamu? Di mana maruah kamu? Di mana sumbangan kamu? Di mana persaudaraan kamu? Untuk saudaramu di Gaza.

Tidakkah ada sedikit simpati? Tidakkah ada rasa belas kasihan? Tidakkah ada semangat ukhuwah? Tidakkah ada rasa ingin menolong? Jika tiada, Masih adakah simpati Allah buatmu nanti?

Tidak keterlaluan jika kukatakan, Duitmulah sumber kekuatan Yahudi, Kamulah yang memberi mereka senjata, Kamulah yang menyokong mereka, Kamulah yang membunuh saudaramu, Kamulah yang membuat saudaramu derita, Duitmu tersalur ke peluru Yahudi.

Ingatlah saudaraku, Allah SWT Maha Adil, Kamu pasti akan disoal, Kamu pasti akan dihisab, Atas setiap yang kamu belanjakan, Meskipun hanya untuk Kit Kat, Nestle.

Kamu mungkin tak mampu, Berjuang di medan perang, Mengangkat senjata, Berkonfrontasi dengan si zalim, Mengelak percikan api, Mendengar dentuman bom, Melihat aliran darah.. Habis? Apa yang kau mampu?

Tanganmu mampu dan berkuasa, Memboikot barangan mereka, Sebagai tanda perjuanganmu, Seiring jihad saudaramu, Meninggikan kalam Allah dan Rasul.


Ayuh! boikot Yahudi!

[karya Dr. Farhan Hadi Mohd Taib, Hospital Selayang, 29 Januari 2009]


Perkara 2 :

Lagu dari Maher Zain (video), bertajuk "Palestine Will be Free"Every day we tell each other
That this day will be the last
And tomorrow we all can go home free
And all this will finally end
Palestine tomorrow will be free
Palestine tomorrow will be free

No mother no father to wipe away my tears
That’s why I won’t cry
I feel scared but I won’t show my fears
I keep my head high

Deep in my heart I never have any doubt
That Palestine tomorrow will be free
Palestine tomorrow will be free

I saw those rockets and bombs shining in the sky
Like drops of rain in the sun’s light
Taking away everyone dear to my heart
Destroying my dreams in a blink of an eye

What happened to our human rights?
What happened to the sanctity of life?

And all those other lies?
I know that I’m only a child
But is your conscience still alive

I will caress with my bare hands
Every precious grain of sand
Every stone and every tree
‘Cause no matter what they do
They can never hurt you
Coz your soul will always be free

Palestine tomorrow will be free
Palestine tomorrow will be free


Video & Lyrics Information
Artist: Maher Zain
Album: Thank You Allah
Lyrics: Maher Zain & Bara Kherigi
Melody: Maher Zain
Arrangement: Maher Zain & Hamza Namira
Copyright: Awakening Records 2009

(sumber lirik)

--------------------------------------------

Moga dapat manfaat bersama, InsyaAllah. Diharapkan agar usaha ini sama2 dapat dilaksanakan secara istiqamah. Segala salah silap ku mohon maaf & mohon diperbetulkan, Allahu-a'lam. "Show that we care to ummah by du'a & action, not by only words"~ Moga Ibadah kita diterima Allah~❤ peace (^^,)V

~Sekian~
~Wassalam~

No comments: