Peringatan bersama....

"Wahai anakku, Jauhilah olehmu sifat malas dan banyak mengeluh, kerana sesungguhnya kedua-dua sifat tersebut merupakan kunci dari segala keburukan.

Sesungguhnya jika engkau malas, maka engkau tidak akan mampu melaksanakan kewajibanmu.

Dan jika engkau banyak mengeluh, maka engkau tidak akan sabar dalam melaksanakan kewajibanmu."

(Muhammad bin 'Ali bin al-Husain bin 'Ali bin Abi Thalib)

17 June 2012

Rentak Tahun Akhir

Allahu-rabbi.. tersenyum seorang diri sewaktu menziarahi blog sendiri yang sudah menjadi hutan rimba.. hampir terlupa pula ada blog!

Nak kata 'sibuk tahap gaban', sempat lagi update di FB.. yelah, pada diri ini blog = penulisan panjang ala-ala karangan (tapi tak mencapai tahap piawai bahasa yang tepat pun..)  oh bahasaku~ =_="
Tatkala menaip post ini, baru selesai memahami beberapa bab pelajaran 'Isu & Penilaian Sekitaran', yang peperiksaannya akan dihadapi  pada esok hari!

Jadi, post kali ini pun tidak akan berjela ^^


Tidak kira sesibuk manapun kita, ingatlah Allah sepanjang masa (photo via It's Sunnah)


Alhamdulillah, Selasa dan Rabu lepas, selesai sudah VIVA disertasi, dan banyak juga yang perlu diperbaiki sebelum dijilidkan..

Tahun akhir ambe memang penuh warna-warni bak beberapa lori cat yang tertumpah (tolongla), jadi mahu diceritakan satu persatu pun nanti pembaca akan muntah berwarna-warni juga! Tak mengapa, cukuplah ianya menjadi pengalaman peribadi, kan..?

Mana-mana pengalaman yang dirasakan bermanfaat untuk generasi akan datang (cewah) akan dikongsikan dalam post-post seterusnya InsyaAllah.. (post kerjalapangan yang lepas-lepas pun belum update.. harap boleh asah karat-karat yang melekat pada ingatan pengalaman berharga itu, fakta mungkin boleh dirujuk kembali, namun pengalaman sepanjang melaluinya akan segar jika terus ditulis -sesungguhnya ambe menyesal bertangguh akan hal itu- Mungkin juga Allah mahu jauhkanku daripada terus merapu dalam pengalaman kerjalapangan! ;)

Kebanyakan ujian dalam kesibukan ditelan, senyum & menangis sendirian, bermuhasabah, berbincang dengan keluarga dan para sahabat.. Hmm, selepas ni dah jarang berjumpa rakan-rakan segeologi, tak macam dulu, tiap-tiap hari boleh nampak muka dalam kelas melepaskan rindu ~ :_)

2 minggu sahaja lagi untuk menghayati kehidupan kampus di UKM ini..
Mulai esok, peperiksaan akhir bagiku & rakan-rakan se-geologi tahun akhir sudah bermula (kebanyakan pelajar UKM yang lain sudah bermula pada minggu lepas, tak kurang juga yang dah selesai)... takpe, kami yang tahun akhir ni berlapang dada.. selepas ini kami sudah tiada peperiksaan akhir.. hehe~~
Baiklah, selamat berjuang buat semua kenalan & sahabat, dan buat semua yang sudi berkunjung ke alam rimba ini~! BarakAllahu-lakum~

Rentak tahun akhirku tak serancak dulu, & ambe banyak menyepi dari dunia blogging, khuatir terlebih merapu dari isi pentingnya.. Err, maaf andai post ini pun ada merapu.. apa-apa update yang pendek InsyaAllah diteruskan di FB, yang itu ambe memang sukar nak berdiam diri.. Sedang bermujahadah untuk mendapatkan + menyebarkan kebaikan sahaja & pada  masa yang sama seimbangkan amanah-amanah yang terpikul di bahu ini.. be the change that we want to see! >_<

OK, ni cuma untuk berkongsi Jadual peperiksaan akhir ambe & urusan sebagai pelajar tahun akhir.. jumpa lagi dalam post-post akan datang, InsyaAllah... :
18 / 6 - Isu & Penilaian Sekitaran
20 / 6 - Teknologi Maklumat untuk Geosains
21 / 6 - Geosekitaran & Pengaruh Antropogenik
25 / 6 - Geotektonik & Sejarah Bumi
28 / 6 - Tarikh akhir menghantar disertasi (tesis) berjilid
2 / 7 - Barmulanya Latihan Industri di Jabatan Mineral & Geosains Pahang
23 / 9 - Tamat Latihan Industri
Oktober - Graduasi! :D

-Semuanya berlaku atas ketentuan & IzinNya-
 سبحان الله وبحمده، سبحان الله العظيم
 اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آله وصحبه وسلم

No comments: